Italië is vanwege de grote hoeveelheid giftige leningen op bankbalansen de zwakste schakel in het Europese bankensysteem.
Dat blijkt uit het het Global Financial Stability Report van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat woensdag is gepresenteerd.
De Italiaanse bankensector neemt ruim een derde voor z’n rekening van de circa 900 miljard euro aan giftige leningen, die banken in de eurozone op hun balansen hebben staan. Dit zijn kredieten waarvan het onduidelijk is of ze worden terugbetaald. Bij nog eens 180 miljard euro aan leningen wordt niet altijd op tijd terugbetaald.
Volgens het IMF is 18 procent van de Italiaanse bankleningen van slechte kwaliteit. In Nederland gaat het om 2,7 procent van de kredieten.
Winstgevendheid opkrikken
De grote hoeveelheid probleemkredieten geeft Italiaanse banken weinig ruimte om hun winstgevendheid op te krikken, bijvoorbeeld met vermogensbeheer of andere vormen van zakelijke dienstverlening.
Ook de huidige lage rente helpt niet, evenmin als het feit dat Italiaanse banken hard zijn geraakt door de mondiale uitverkoop van bankaandelen eerder dit jaar. Italiaanse bankaandelen zijn gemiddeld 30 procent gedaald ten opzichte van de start van het jaar, vanwege zorgen van beleggers over slechte leningen.
Besmettingsgevaar grote Italiaanse banken
Veel van de brakke Italiaanse leningen zijn gestald bij regionale coöperatieve banken, waarvan het land er vele honderden telt. Volgens het IMF geven deze banken, met in de regel minder dan 500 miljard euro op de balans, de meeste zorgen.
Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde echter recent dat slechte leningen ook de financiële gezondheid van de grote Italiaanse banken kunnen ondermijnen doordat de Italiaanse overheid 'voortdurend een beroep' op hen doet om hun zwakke broeders te helpen.
Fitch doelt onder andere op de bijdrage van circa twee miljard euro van de twee grootste banken van het land, Unicredit en Intesa Sanpaolo, aan een recent opgericht noodfonds. Dat is bedoeld als vangnet voor de zwakke banken. Het fonds heeft een totale waarde van vijf miljard euro en is volgens veel analisten ontoereikend, gelet op het veel hogere bedrag aan slechte leningen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl